tirsdag den 10. juli 2007

Killing Fields & S-21

ADVARSEL : Det her er ikke et hygge indlæg !!!

Alle der har set filmen "The Killing Fields" har en rigtig god idé om, hvad det her handler om. I 1975 overtog Pol Pot og hans sindsyge slæng af Røde Khmer magten i Cambodia, og skruede tiden tilbage til år nul. Penge blev forbudt, intellektuelle tortureret og myrdet, munke dræbt og helligdomme ødelagt - kort sagt : Ekstrem kommunistisk kaos af allerværste slags. I de 4 år styret var ved magten, drabte de mere end 2 millioner mennesker (ud af en befolkning på blot 7 millioner!) - og mange hundrede tusinder flygtede til lejre i bla. Thailand.

Pol Pots sikkerhedsstyrke overtog bla. Tuol Svay Prey High Scool som ligger midt i byen, og forvandlede det til et fængsel - kendt som S-21. Igennem de 4 år passerede omkring 20.000 fanger igennem fængslet, hvor de blev tortureret og tvunget til at angive andre. Det kunne være folk som havde haft kontakt med udlændinge, kendte folk i f.eks. Amerika eller havde modtaget nødhjælp fra Thailand. Efter endt "afhøring" blev folk kørt til "The Killing Fields", hvor de hurtigt blev henrettet og begravet i massegrave. Kun 7 blev fundet i live i fængslet, da vietnamesiske tropper marcherede ind i Phnom Penh i 1979 og afsatte Pol Pots regering. Yderligere 12 fanger blev tortureret til døde samtidig med at tropperne invaderede byen (som en sidste afskyelig handling), og de er begravet i gården på det, som nu er et museum for folkedrab.

Det er en forfærdelig deprimerende oplevelse, at gå rundt på det der engang var en skole, og som blev forvandlet til et fængsel midt i et ellers fredeligt beboelsesområde. De Røde Khmer var (ligesom nazisterne) meget omhyggelige med at dokumentere deres afskyelige handlinger, og derfor har man fortegnelser over alle som var indsat i fængslet. Det er frygteligt at gå igennem rum efter rum med billeder af personer som sad i dette fængsel - og som alle blev dræbt! Lige nu er der faktisk en udstilling af en dansk fotograf, som har taget billeder af folk der kigger på billeder af fangerne, og ud fra det kan jeg nemt fastslå, at jeg ikke er den eneste, som har knebet en tåre her.

The Killing Fields of Choeung Ek er den mest kendte, berygtede og frygtede af Cambodias killing fields. Hertil blev fangerne bragt og hurtigt slået ihjel med stave eller knive (ofte udført af børn og unge, som De Røde Khmer hyldede som landets nye fremtid)! Man har bygget en stupa, som indeholder mere end 8000 kranier - arrangeret efter køn og alder, og ialt er resterne efter 8985 personer blev udgravet fra massegrave placeret rundt omkring på området. Man har nu besluttet ikke at udgrave flere, men lade de personer som ligger her få fred.

Jeg ved godt, at det er vigtigt at vi lærer af historien, så noget som dette ikke kan ske igen - men at mennesker kan behandle andre mennesker på denne måde - er mig fuldstændig ubegribeligt !!!