lørdag den 21. juli 2007

Angkor Wat

Det er vigtigt at få en opfattelse af hvor stort dette område er : Over 100 templer er spredt ud over flere hundrede km². Der er en koncentration af templer omkring Angkor Wat, men der er også mange andre templer spredt omkring på hele området. Det hele var glemt i mange hundrede år, før en franskmand "genopdagede" Angkor Wat i 1868 - og området har nu været mål for turister i mere end 100 år!

Angkor Wat er verdens største religiøse bygningsværk, og selve Angkor blev hovedstad i det gamle Khmer rige i år 802, da Kong Jayavarman II samlede Cambodia til ét kongerige. Templerne er bygget over de næste ca. 600 år, startende med skabelsen af et tempel efterlignende Mt. Meru - det mytologiske bjerg der i hinduismen er centrum for universet og hjemsted for guderne. Sådan så datidens konger nemlig sig selv - som guder!

Angkor Wat er simpelthen unik og noget af det smukkeste jeg nogensinde har set! Selv blandt templerne i området skiller det sig ud på mange måder. F.eks. vender det - i modsætning til langt de fleste templer - mod vest, en retning som traditionelt er forbundet med død. Mange mener derfor, at det (også) har fungeret som et mausoleum for "bygherren" Surayvarman II. Templet er bygget omkring år 1150 og er simpelthen enormt! Bare voldgraven udenom er næsten 200 m. bred, og får voldgrave rundt om slotte derhjemme til at ligne fiskedamme! Det centrale tårn i midten kan bestiges, men kun via 4 usandsynligt stejle trapper med meget smalle trin. Det er gjort helt bevidst, da det at komme så tæt på gud skal kræve en indsats! Idag har man udstyret den sydlige trappe med et meget tyndt gelænder, men klatring her er helt på eget ansvar!!! Der er flere besøgende som har mistet livet efter at være faldet ned herfra, og personligt undrer det mig meget, at man ikke har udstyret bare én af trapperne med et ordentligt gelænder eller en mere moderne trappe. Man skulle tro det kunne gøres i vore dage uden at ødelægge bygningens integritet. Nu er jeg jo ikke så god til højder, så det tog mig næsten 10 min. at komme ned deroppe fra, og det var IKKE nogen fed tur, skal jeg hilse at sige! Udsigten deroppe gjorde dog at det var anstrengelserne værd, og man skal selvfølgelig derop når man nu er her! Rundt omkring i templet findes mere end 3000 udskårede apsara figurer (himmelske nymfer) som alle er forskellige...

Angkor Thom er en befæstet by på mere end 10 km² - bygget af Jayavarman VII omkring år 1200. Ligesom Angkor Wat er det omgivet af en høj mur og en meget bred voldgrav. Inde på området finder man bla. det meget mærkværdige tempel Bayon med de 216 køligt smilende stenansigter, som efter sigende skulle ligne kongen en hel del. Det er (udover Angkor Wat) et af favoritstederne at se solopgangen, når ansigt efter ansigt bliver ramt af morgensolen.

Baphuon er ligeledes et af de spektakulære templer i Angkor Thom. Det er i øjeblikket under restaurering - iøvrigt sammen med mange andre af templerne i området. Meget selvisk kan man jo hævde, at det ødelægger ens billeder med alle de stilladser og presenninger, men det er selvfølgelig vigtigere at bevare disse fantastiske bygninger! Foran Baphuon finder man The Terrace of Elephants, som er en 350 m. lang platform brugt til offentlige ceremonier og kongelige audiencer.

Ta Prohm er også kendt som "Jungle templet", og er specielt selv blandt templerne ved Angkor. Det ligger godt skjult inde i junglen, og træer og buske er vokset "ind" i templets mure og bygninger, hvilket får det til at se meget særpræget ud! Meget af det indre af templet er styrtet sammen, men man kan dog stadig færdes rundt i mange af gangene. Templet blev brugt som kulisse i filmen "Tomb Raider" med Angelina Jolie, og man kan se træet hvor hun plukkede en blomst, før hun faldt igennem jorden til... Pinewood Studios i England - men alligevel! :-)
Den østlige port til Angkor Thom blev iøvrigt brugt i samme film.

Preah Khan er et af de største tempelkomplekser i Angkor og er en labyrint af bygninger og gange. Der er nogle flotte udskæringer i sandstenene, men desværre er en del styrtet sammen. Ligesom ved Ta Prohm har junglen gjort sin indtog her, men dog ikke i helt samme grad.

Preah Neak Pean er et buddhistisk tempel fra slutningen af det 12. århundrede - og har en stor firkantet (nu udtørret) pool omkranset af 4 mindre. Øst for dette tempel findes Ta Som fra samme periode.

Pre Rup - bygget af Rajebdravarman II omkring år 950 er en større udgave af Eastern Mebon som ligeledes ligger tæt på. Pre Rup består af en pyramidelignende midte med 4 tårne udenom. Ligesom ved Angkor Wat skal man op af en frygtelig stejl trappe for at komme derop, men man bliver dog også her belønnet med en fantastisk udsigt. Templet er særdeles populært ved solnedgang, hvor de omkringliggende rismarker udgør en flot baggrund!

Bakong, Preah Ko og Lolei er en del af den såkaldte Roluos gruppe som ligger 13 km. øst for Siem Reap. Disse er blandt de ældste templer og er tilbage fra det 9. århundrede. Der er massiv restaurering igang ved disse templer, og det er også tiltrængt. Mange steder er udskæringerne næsten helt forsvundet.

Dette er selvfølgelig bare et meget lille udpluk af de mange templer, og der findes mange andre både større og mindre templer i området! Jeg har været her i 5 dage og det har været passende. Jeg købte et adgangskort til en uge for 330 kr. - og jeg har bestemt fået fuld valuta for pengene. Som tidligere nævnt er jeg blevet fragtet rundt mellem templerne i tuk-tuk, og det kan klart anbefales. Man kan godt cykle til nogle af de nærmeste templer, men det er en hård og lang tur. Derudover får man selvfølgelig også gået meget rundt inde i templerne, og jeg har ihvertfald været fuldstændig bombet når jeg er kommet hjem!

Alt i alt kan det siges meget enkelt : Angkor Wat er en af mit livs største oplevelser!!! Jeg har set frem til at opleve dette sted i mange år, og mine forventninger er blevet indfriet - og overgået mange gange !!!
Det bliver en ny klar nr. 1 på min lille TOP-10 liste! :-)