onsdag den 15. oktober 2008

Turtle Island

Mandag morgen kl. 7 forlod vi Sukau River Lodge. En køretur bragte os til en mole i Padas, hvorfra vi sejlede til Liberan Island. Her fik vi serveret frokost, før vi sejlede ud til Salingan Island - også kendt som Turtle Island eller Skildpaddeøen... Turtle Island er jo et navn som bringer minder - ihvertfald for Robert, Carsten, Anne og undertegnede - og det er nok den største turistfælde jeg endnu er faldet i !

Stedet er Bali 1995, og her var vi på udflugt til "Turtle Island"... som viste sig at være et sted på stranden ved Kuta med få skildpadder i et lille skur i vandkanten. Hmmm... Du kan se lidt billeder fra dengang her : http://ferie.mfh.dk/bali_singapore1995/index_3.htm

Men denne gang var den dog god nok. Vi blev indlogeret på den lille ø's Island Lodge, og igen var der ikke noget at udsætte på det punkt. Eftermiddagen blev brugt til badning og snorkling på stranden. Der var mange sten og krystalklart vand, og det gjorde at man nemt kunne se det mylder af farvestrålende fisk der svømmede rundt om én. Aftensmaden blev serveret i cafeteriet, og derefter var det såmænd blot at vente. Flere forskellige typer havskildpadder kommer til øen og lægger sine æg, og det kan ske f.eks. kl. 21 eller kl. 02. Naturen har ingen køreplan.

Men kl. 21.45 kom beskeden : "Turtle time, turtle time", og så væltede 30-40 turister ud på sandbanken, hvor en stor grøn havskildpadde mor var igang med at lægge sine æg i en rede gravet i sandet. Æggene er på stør relse med bordtennisbolde og i nogenlunde samme farve, og skildpadden lagde 79 æg denne nat. Det er selvfølgelig strengt forbudt at tage billeder med blitz, men rangeren lyste lidt på hende med en lommelygte, så man kunne tage nogle grynede billeder. Derefter blev æggene bragt til rugeriet og gravet ned i sandet dér. De vil så blive udklægget i løbet af ca. 50 dage. Grunden til at man fjerner æggene, er for at sikre at de ikke bliver spist af forskellige rovdyr. Sidste punkt på programmet var at slippe en kurvfuld små babyskildpadder løs, som tidligere på dagen var klægget ud af deres æg, og derefter havde gravet sig op igennem sandet. Det var godt nok sødt at se dem pile over sandet, instinktivt søgende mod vandet.

Du kan se video med baby skildpadderne her : http://www.youtube.com/watch?v=TmDq76KoupE

Selvom det selvfølgelig er en "turistet" oplevelse, så var det alligevel helt specielt, og forhåbentlig generede vi skildpadderne minimalt denne nat!