onsdag den 15. oktober 2008

Sukau

Lørdag morgen kørte vi østpå, og nåede efter ca. 4 timer til Gomantung hulerne. Jeg har besøgt en del huler og grotter på mine rejser, men ingen så klam som denne! Der sad store mængder kakerlakker på gelænderet og hulens vægge, og overalt flød det med fugle- og flagermuse lorte, guano. Der var bygget en gangbro man kunne gå rundt på derinde, men den var simpelthen så glat og klam pga. lortene. FØJ! Indrømmet, alle de kakerlakker der fimsede rundt hjalp bestemt heller ikke på det! Egentlig skulle vi kunne se disse specielle spiselige fuglereder, som man indsamler i hulerne og sælger. Fuglene laver dem primært af spyt, og de sælges til f.eks. Kina og Japan som en fin delikatesse. En portion fuglerede suppe kan snildt koste 1000 kr. - folk er altså underlige !!!

Derefter kørte vi til Sukau River Lodge, som ligger ned til Kinabatangan River. Igen flotte værelser i en dobbelt-hytte (endda med aircon) - men alligevel klart "langt ude i skoven". I området lige omkring vores hytte så vi både en rotte og en meterstor øgle - som morede sig med at rode i mit vasketøj. Om eftermiddagen sejlede vi en 2½ times tur op ad en lille biflod. Her så vi masser af forskellige aber - bla. macaque og proboscis aber, som er let genkendelige med deres kæmpestore næser! Vores bådsmand var fantastisk til at spotte dyr, og han fik bla. øje på en giftig viper slange som lå mellem træbladene og en stor monitor lizard øgle. Der er lavet to 'abe broer' mellem de to bredder, og her sad flere aber... ligesom fugle på telefonledninger derhjemme. Aftensmaden på vores lodge var buffet, og det var virkelig god og velsmagende mad.

Du kan se lidt video med macaque aber her :

Søndag var vi igen oppe kl. 6, og sejlede ned ad Kinabatangan floden. På vejen spottede vi en orangutang i toppen af et træ samt flere andre dyr. Camilla gik en trekking tur sammen med vores guide Rudy, mens jeg blev i båden og snakkede med vores bådsmand. Inden turen havde Camilla iført sig de specielle sokker, som skal beskytte mod igler. Det ligner meget dem man hænger op over pejsen til jul, men skulle være gode og effektive. Rudy fik tiltrukket nogle igler, mens Camilla gik fri.

Efter frokost sejlede vi lidt ned af floden og så flagermus og fugle som bor i klipperne. Især fuglerederne som er bygget på klipperne var imponerende. Derefter gik turen igen ned ad bifloden fra vores lodge, og denne gang så vi bla. en flot kingfisher fugl samt macaque og proboscis aber. Desværre hverken krokodiller eller elefanter, men måske næste gang...