torsdag den 16. oktober 2008

Sepilok

Morgenen efter den fantastiske oplevelse på Turtle Island, sejlede vi først til Liberan Island hvor vi fik morgenmad, og snart derefter videre til fastlandet. Vi blev kørt i bus til Sepilok Orangutang Rehabiliterings Centeret. Her lærer de orangutangerne at finde føde i naturen, så de på et tidspunkt kan blive sat fri igen. Centret betragtes som det bedste af sin slags i verden.

For Camilla var dette klart turens højdepunkt, da orangutanger var den primære grund til, at hun overhovedet kom til Borneo! Vi kom ind i parken, og gik via en gangbro hen til fodringspladsen. "Indbyggerne" havde helt styr på klokken, og som den nærmede sig 10, dukkede der flere og flere aber op. Flere af dem legede godmodigt med hinanden, og det nære genetiske slægtskab fornægter sig ikke. De er meget lig små børn! :-)

På slaget 10 dukkede to mand op og orangutangerne spiste lystigt af bananerne og hvad de ellers havde med i spanden. Efter at orangutangerne havde spist sig mætte og trak væk fra platformen igen, gik der ikke lang tid før andre aber kom til - og spiste "resterne fra de riges bord" !

Du kan se lidt "abe-skøn" video her :
http://www.youtube.com/watch?v=-9_A3ljilg8
http://www.youtube.com/watch?v=i9aiX67FLk4

De var alle søde at se på, men det er jo skrækkelig hurtigt overstået. På vej tilbage var der nærkontakt på gangbroen med en del af aberne... men desværre ingen af orangutangerne. Alt i alt en sød oplevelse, som dog godt måtte have været lidt mere "personligt" - og varet lidt længere tid !

Efterfølgende blev vi kørt til lufthavnen i Sandakan, hvor vi sagde farvel til vores guide Rudy. Han havde generelt været en super guide, og selvom han engang imellem måske var lige en tand for smart, så vidste han helt sikkert meget om området og naturen. Vi fløj med Air Asia til Kota Kinabalu og derfra med Royal Brunei Airlines til BSB - Bandar Seri Begawan - som er hovedstaden i det muslimske sultandømme - Brunei Darussalem.