tirsdag den 22. september 2009

Beijing

Nå... Kina! Hvor skal man starte ?

Vi startede vores Kina tur med at flyve med SAS til Beijing fredag d. 28. august. Der kører nu tog fra lufthavnen ind til centrum, hvor man så kan skifte til metroen. Den har også fået en ordentlig overhaling op til OL, og nu er det f.eks. slut med papir billetter og goddag til små plastickort.

Vi havde hjemmefra booket værelser på Emperor Guesthouse - blot 15 minutters gang fra metrostationen ved den Himmelske Freds Plads. Der var dog meget vejarbejde på vej ned til hostlet, så det kunne godt tage lidt længere tid. Emperor Guesthouse er en ca. 200 år gammel bygning i to etager, med svalegang rundt og en courtyard i midten. Meget traditionelt og hyggeligt, omend ikke det hyggeligste hostel jeg har boet på i Kina. Prisen på 75 kr. for et enkeltværelse (godt nok uden bad/toilet) med den beliggenhed, fejler ihvertfald ikke noget! Vi gik en tur i området, og endte med at spise aftensmad på Sizzlers, hvor bøfferne dog ikke var helt så store som på Sizzlers i Australien... :-)

Dagen efter gik vi sydpå af Qianmen Dajie, som er lavet om til en 'turistgade' med en lille sporvogn - samt masser af nye vestlige butikker á la Jack & Jones og lign. Vi gik til Temple of Heaven Park, hvor jeg heldigvis stadig kan betages over det flotte "Tempel om bøn for en god høst", Ekko-muren og de andre flotte bygninger. Bagefter tog vi metroen op til klokke- og trommetårnet, der ligger nord for Den Forbudte By. Vi klatrede op af de meget stejle trapper i trommetårnet hvorfra man har en pæn udsigt over Beijing. Man kan dog ikke se den forbudte by, da den ligger på den anden side af Kulbjerget. Vi fik lidt at spise på en hyggelig café før vi tog hjem. En lang (og lidt hård dag)... hvor vi ihvertfald fik travet en hel del kilometer.

Mandag ville vi ud og se MUREN, så vi gik ned til bus-holdepladsen, hvor vi kom med en bus der skulle køre os til Badaling. Det er det mest 'turistede' sted man kan se muren i nærheden af Beijing, men samtidig også det sted hvor man kan se mest af muren slynge sig i (næsten) alle retninger. Men, men, men... det sted vi kom til var ikke Badaling, men derimod Shuiguan! Et meget mere "privat" sted af muren, men samtidig også et sted hvor man "bare" kan se muren op af to bjergsider - og så er dét det! Ikke de mange flotte og imponerende vagttårne m.m. som ved Badaling. Vores 'guide' forstod selvfølgelig ikke et pluk engelsk, men ved hjælp af en ven i mobiltelefonen fik vi dog at vide, at vi ville komme til Badaling efter frokost. Fint nok... men nej! I stedet blev vi kørt til en jadefabrik og derefter til en form for 'kulisseby' - med gamle (?) huse og biler. Alle kineserne gik meget imponeret rundt og tog masser af billeder, men på trods af at jeg har en billet fra stedet med navnet på, så aner jeg ikke den dag i dag hvad det egentlig var! Godt nok er ca. 10-15% af alle sider på nettet blokeret i Kina (herunder Facebook og BBC's hjemmesider), men man plejer nu at kunne få noget information når man har et navn, men det sted skal åbenbart forblive et mysterie. Til sidst kom vi tilbage til Beijing, men da der blev lagt op til fællesmiddag begik vi mytteri, forlod selskabet... og gik i stedet på McDonald's. Aftenen sluttede af med en tur forbi det flotte olympiske stadion 'Fuglereden' og svømmestadionet 'Vand Kuben'. Begge ser fantastiske ud om aftenen, og vi gik en længere tur rundt i det olympiske område. Vi tog metroen hjem, og vi var godt nok smadrede da vi endelig kom hjem!

Tirsdag spiste vi morgenmad på Sakura Café - som er en del af '365 Inn Hostel'. En rigtig hyggelig café der serverer både kinesisk og vestlig mad, og eneste lille anke er de hårde træbænke man sidder på. Vi var på togstationen og fik købt billetter til Xi'an. 400 yuan (320 kr.) for soft-sleeper med afgang kl. 21.36 torsdag aften. Det er en god måde at tilbringe de 11 timer på, for dels bruger man ikke en dag på rejsen... og så sparer man jo altså også en overnatning! God backpacker tankegang! :-)

Onsdag morgen startede vi med et besøg i Mao's mausoleum, og det var Birgitte & Roberts første døde, men dog udstillede, menneske! Selv har jeg jo set en del (Mao, Ho Chi Minh & Lenin), og det er da også stadig en noget undelig oplevelse. Bagefter gik turen over Tiananmen Square, der er verdens største brolagte plads. Vejret var desværre ikke så godt, og smog'en kunne sagtens både ses og mærkes denne dag. Vi gik igennem porten til den forbudte by, mens Maos portræt kiggede ned på os. Inde i den forbudte by er man nået et stykke længere med den omfattende restaurering, så denne gang kunne jeg faktisk se "Hall of Supreme Harmony" uden stillads - og dermed også kejserens Dragetrone. Efter den forbudte by kravlede vi op på Kulbjerget (Jingshan Park) og derfra gik vil Beihai Park hvor vi så den store hvide dagoba. Selve parken er også rigtig hyggelig, og man kan endda leje små både og sejle rundt på søen. Vi tog bussen hjem (som kørte med max. 3 km. i timen pga. trafikken) og vi var atter pænt trætte da vi kom hjem...

Torsdag morgen tjekkede vi ud fra vores hostel, og tog metroen ud til den olympiske by. Vi var inde på 'Fuglereden', og jeg må desværre indrømme : Det er altså pænere udefra! Ikke at det er grimt indvendigt, men det ligner "bare" et stadion - mens det er meget spektakulært at se på udefra. Bagefter gik vi over til det olympiske svømmestadion, men de 25 kr. det kostede at komme derind var faktisk spildt. Der var ikke vand i det store bassin, for de var ved at sætte en scene op derinde som skulle bruges til noget pris-overrækkelse. Ligesom med 'Bird's Nest' så er 'Water Cube' også klart mest spektakulær - set udefra!

Vi fik hentet vores bagage, og tog en taxi til Beijing West station, hvorfra vores tog til Xi'an skulle køre. Banegårde i Kina er altid en oplevelse i sig selv, men vi kom nu rimelig nemt igennem masserne og ombord på toget, der afgik til tiden. Jeg sov i en kupé ved siden af Birgitte & Roberts, for vi havde kun kunnet få 3 overkøjer - og ikke lang tid efter afgang gik vi i seng. Jeg sover altid godt i tog, så jeg var rimelig frisk og veludhvilet da vi fredag morgen nåede til Xi'an...