fredag den 13. juni 2008

Nord Korea

Endelig oprandt dagen hvor min tur til Nord Korea skulle begynde. Jeg havde booket turen for flere måneder siden, og det at besøge Nord Korea (eller DPRK) erikke no gen nem opgave. Der findes 4-5 firmaer som arrangerer ture dertil - deriblandt det svenske Korea Konsult. Jeg betalte 1600€ (godt 12.000 kr.) for turen, som inkluderede fly fra Beijing til Pyongyang, 6 overnatninger i enkeltværelse, al transport, mad og drikke, entré til seværdigheder, guide service samt togbillet retur til Beijing. Få ting var mulige tilvalg som blev betalt særskilt. Det omfattede billetten til VM-kvalifikationskampen mellem Nord Korea og Turkmenistan (30€), Pyongyang cirkus (20€), turen op i Juche Tower (5€) samt en dvd med optagelser fra vores uge i landet til 40€.

Turen startede tirsdag med det punkt jeg på forhånd frygtede mest : Flyveturen med Koryo Air ! Vi fløj med en russisk bygget Ilyushin 62 og mit gæt er, at denne maskines fabrikationsår ligger meget tæt på modelnummeret. Den bagerste halvdel af kabinen var endda fyldt op med fragt og bagage. Vi kom dog helskindet til Pyongyang, og kom overraskende nemt igennem immigrationen. Mobiltelefoner skal afleveres, ligesom alle andre typer modems, sendere, gps osv. Bærbare computere er ikke noget problem, da man ikke kan komme på internettet i Nord Korea.Det findes ganske enkelt ikke !!!

Jeg havde på forhånd både læst og hørt meget om dette "skrækkelige" land, som Bush har placeret på sin "ondskabens akse". Der er heller ikke tvivl om at landets atom-program ikke behager resten af verden,men jeg havde besluttet at have så åbent et sind som muligt. Jeg var dog forberedt på at blive bombarderet med anti-vestlig (specielt rettet mod USA) propaganda, overvågning i bedste russisk KGB stil osv.

Vi blev mødt i lufthavnen af vores to guider, Kim & Che, samt vores chauffør Che og kameramanden An, som ville følge os hele ugen. Vi blev først kørt til Schoolchildrens Palace, hvor børn kan komme efter skoletid og lære forskellige færdigheder - en form for klub eller fritidshjem. Her kan de lære at spille guitar, klaver eller andre instrumenter. Vi overværede en forestilling i auditoriet, hvor specielt en flot spejldans var den kongelige ballet værdig. Herefter blev vi kørt til Yanggakdo International Hotel, som er det ene af to hoteller hvor udenlandske turister bliver placeret i Pyongyang. Vores værelser lå på 39. etage og gav en flot udsigt over byen. Hotellet er flot og præcis som et **** hotel alle andre steder. Aftenen blev tilbragt i restauranten på toppen, hvor vi så kunne lære hinanden lidt bedre at kende i tur-gruppen.

Onsdag morgen blev vi kørt til det punkt som altid ligger fast ved et besøg i Nord Korea : Den store statue af Kim Il Sung, som på trods af sin død i 1994 stadig er præsident i landet. Det er dog hans søn Kim Jong Il der styrer landet idag, men Kim Il Sung forbliver landsfaderen. Ved hans statue skal alle der besøger landet lægge en buket, og det hele var faktisk noget højtideligt. Derefter gik turen til Korean War Museum samt War Monument. Det blev også til et besøg i "3-revolutions exhibition", hvor vi så en film i stedets planetarium (efter at have ventet 5-10 min. på at få strøm) !

Vi var oppe i "Tower of Juche idea" som blev bygget i anledningen af Kim Il Sung's 60 års fødselsdag, og fra toppen har man udsigt direkte til Kim Il Sung square. Her træner børn til de årlige "Mass Games" som afvikles på et af verdens største stadions, May Day Stadium - som rummer 150.000 tilskuere. At blive udvalgt til at optræde i legene (som bedst kan sammenlignes med åbningsceremonien ved OL) er en kæmpe ære, og børnene træner stenhårdt i flere måneder til det...

Vi så monumentet til ære for kommunistpartiets grundlæggelse, og dagen sluttede af på Martyrernes Kirkegård. Undervejs i bussen rundt fik vi lov til at tage billeder, og hele stemningen var meget mere afslappet end nogen af os havde forventet eller turdet håbe på. Pyongyang er en slidt by i et meget fattigt land, og mange steder vi besøgte havde ikke strøm, eller der blev først tændt lige når vi kom, og hurtigt slukket igen så snart vi forlod et rum. På gaderne er der mange steder installeret lyskryds, men ikke ét eneste af dem virker. I stedet bliver trafikken styret af uniformerede kvinder som håndterer de få biler der er. Vejene er store og brede, ofte 8 eller 10 vognbaner, og så godt som tomme for trafik - bortset fra sporvogne og trolleybusser som snor sig igennem byen.

Torsdag startede vi på National Embroyderi Institute, hvor der oplæres i kunsten at brodere og man kan selvfølgelig også købe færdige produkter. Et højdepunkt var turen i Pyongyangs metro, som minder meget om den i Moskva. Flotte stationer i marmor, rigt udsmykket og med 3-dobbelte atomsikre døre, så systemet kunne bruges som tilflugtssted i tilfælde af krig. Der er to linier, og som turist bliver man altid taget fra én bestemt station til en anden. Det er selvfølgelig de pæneste — men hvilket land ville ikke gøre det ?

Vi så også Kim Il Sungs fødested, som er lavet om til en mindepark, før vi spiste picnic frokost i bjergene. Grillet (hund eller?) smagte godt, og vi fik rigeligt med ris-vin til. Desværre var besøget ved Kim Il Sungs Mausolæum blevet aflyst, så i stedet så vi det nationale bibliotek. Specielt sjovt var deres ”multimedierum’’ med f.eks. Beatles på kassettebånd !!! :-)
Fra toppen af bygningen har man en flot udsigt mod Kim Il Sung Square hvor børnene øver til Mass Games, ofte til midnat eller endda senere! Det hele skal virkelig klappe, og man ofrer ALT for disse lege. Sidst på eftermiddagen kørte vi til Kaesong, som ligger tæt på grænsen til Syd Korea. Her overnattede vi på Costum Folk Hotel på ægte koreansk manér, med tynde madresser på opvarmede gulve — ikke helt ulig dem i Japan.

Fredag startede vi med en tur til King Kongmin’s grav før vi tog til DMZ’en og Panmunjom. Det havde jeg glædet mig til, da jeg jo havde været der tidligere fra den sydkoreanske side. Denne gang fik jeg så set både syd- og nord koreanske soldater på plads, da der lige efter os kom en turgruppe fra syd-siden, så det var meget spændende. Hele stemningen var meget mere afslappet end fra syd-siden, og vi blev ikke pumpet fuld af advarsler om hvor farligt det var. Et hurtigt besøg på en skole blev fulgt op med en tur i cirkus. Det var meget old-school russisk inspireret, med stærk mand, bjørn og masser af trapez-artister. En sjov oplevelse blandt masser af helt almindelige nord koreanere.

Du kan se lidt video fra Panmunjom her :

Du kan se et par klip fra cirkus her :

Dagen efter var vi til fodboldlandskamp i Pyongyang. Nord Korea spillede mod Turkmenistan i deres kvalifikationsgruppe til VM 2010, og heldigvis vandt Nord Korea (fuldt fortjent) 1-0. Det er dog den første fodboldkamp jeg har været til, hvor der ikke er nogen reklamer, publikum i holdtrøjer, slagsange, bannere og flag. Altså bortset fra det ene flag vi havde med! Ved siden af stadion ligger Arch of Triumph, som i udformning minder en del om triumfbuen i Paris. Vi var der ca. 40 min. før kampstart, og det var muligt at gå på den 10-sporede boulevard igennem buen uden at der på noget tidspunkt kom en bil… og nej, der var ikke spærret af, men der er simpelthen bare ingen biler. Tidligere samme dag havde vi set Bohyon, et buddistist tempel i bjergene. Samme sted findes International Friendship Exhibition, hvor der er udstillet alle de gaver som Kim Il Sung og Kim Jong Il har modtaget på Nord Koreas vegne af udenlandske gæster og statsoverhoveder. Over 200.000 genstande er udstillet, dog er den overvejende del fra ”broderlande” som Kina og Sovjet. Natten blev tilbragt på Ryonggang Hot Spa Hotel, hvor vi havde vores eget lille mineralske kurbad på badeværelset. Jeg havde (meget overraskende) kunnet købe en Coca Cola her, for stedet bruges til de højeststående partifolk — så den blev nydt i spabadet.

Søndag gik turen til havet og West Sea Barrage, som er en dæmning på ca. 8 km. som sikrer ferskvand til store opdæmmede områder. Spændende, men desværre væltede regnen ned, så vi fik ikke set så meget. Vi så også en co-operativ farm, og det var her at vi for første gang på turen fik opfattelsen af at det var ren propapanda. Noget jeg/vi havde regnet med ville gælde på hele turen. Vi kom ombord på USS Pueblo, som Nord Korea erobrede fra USA i januar 1968, da det blev opdaget på spionmission i nordkoreansk farvand. Besætningen blev returneret efter 11 måneder, men skibet blev beholdt som trofæ og vises nu frem i Pyongyang. Vi fik forevist en fantastisk film ombord, som viste hvordan de tabre nordkoreanske soldater tog de imperialistiske spioner til fange… helt ubeskriveligt !

Mandag morgen blev vi kørt til stationen og fik sagt farvel vil vores guider, chauffør samt kameramanden — som vi havde omdøbt til Mr. Spielberg. Han havde skruet en rigtig god video sammen af os fra hele ugen - én jeg helt sikkert kommer til at se mange gange. Jeg nød virkelig min uge i Nord Korea, og jeg kunne have skrevet et indlæg 5 gange så langt som dette, men det må blive efter mit næste besøg i landet. Det er i hvert fald en spændende oplevelse af komme til Nord Korea…