tirsdag den 21. november 2017

Budapest

(Klik på billedet for adgang til albummet)

Jeg har nogle 'huller' på landkortet når det kommer til visse store byer i Europa, og det er lidt en mission at få set en del af disse. Det kan også være en nem og billig måde at komme lidt væk på, og kan jeg samtidig udleve min lyst til at rejse, så er det jo en 'win-win situation'. Jeg havde købt flybilletter til 330 kr. t/r og mit hostel kostede kun 8€ pr. nat - hvilket må siges at være meget billigt for et enkeltværelse midt i en europæisk hovedstad.

Jeg fløj med Norwegian og turen tager kun 1½ time. Ved ankomsten var der en timelang kø til skranken hvor man kan købe billetter til byens offentlige transport - så Budapest rejsetip #1: Du kan købe billetter til bus/tog/metro/sporvogn direkte i automaterne ved busserne, hvor man betaler med sit kreditkort. Jeg købte et 3-dages kort til 100 kr. - hvilket må siges at være rimeligt billigt. Bus 200E kører til nærmeste metrostation Kőbánya-Kispest, hvorfra man kan tage metro M3 direkte ind til centrum. Denne søndag var der dog renovering af metroen, så jeg skulle i stedet med bus. Det gik nu også hurtigt nok, og samlet tog det mindre end en time at komme fra lufthavnen til centrum. Mit hostel lå lige ved metrostationen Astoria på 'Pest-siden' og var nemt at finde. Det er midt i en beboelsesejendom, og er reelt to tidligere lejligheder der er bygget om til et hostel. Det er SUPER hyggeligt indrettet og et fund til prisen. Jeg havde valgt at booke et billigt værelse med bad og toilet på gangen, og betalte altså mindre end 60 kr. i døgnet. Mit værelse var placeret for enden af en stejl trappe, og jeg kunne knapt nok stå oprejst derinde, men når jeg kun skal sove et sted to gange, så er det ikke noget der generer mig. Jeg er jo ikke taget til Budapest for at sidde på værelset, og vil hellere bruge pengene på noget andet! :-)

Når jeg kommer til en ny by, så elsker jeg at starte med at gå lidt rundt i området og ligesom få en fornemmelse for stedet. Det gjorde jeg også her, men da det samtidigt regnede måtte jeg hellere vælge et mål - og gerne indendørs. Jeg startede med et sted jeg havde udset mig hjemmefra, nemlig Underground Railway Museum på Deák Ferenc tér metrostationen. Det er ret lille og svært at finde, og det hjalp ikke meget at spørge om hjælp, da engelsk ikke var specielt udbredt blandt dem jeg spurgte. Det lykkedes dog at finde museet der er hurtigt overstået, og mest handler om etableringen af metroen i Budapest. For at blive i genren tog jeg videre til Miniversum,  der har over 1,3 km. spor og 100 kørende tog fordelt på mange forskellige landskaber. Det hele er meget interaktivt bygget op, hvor man selv kan starte tog, biler osv. - og det er fedt at se både børn og barnlige sjæle (som undertegnede) nyde sådan en udstilling. Jeg var der et par timer, og kunne sagtens have brugt længere tid på at studere de mange detaljer. Udover de mange tog og stationer var min personlige favorit nok modellen af en drive-in-bio hvor der endda kørte spillefilm på lærredet - super gennemført!

Jeg var lige inde og se National Operaen, der dog er lukket i øjeblikket pga. ombygning. Jeg tog metrolinie M1 videre, og det er altså en sjov linie. Det er den ældste metrolinie i Budapest, og den ligger kun lige under gadeniveau. Når man står af på perronen, så er der en trappe op, og 8 trin senere står du midt på gaden. Der kan man virkelig tale om storbymetro med nem adgang! Selve metrovognene ligner også mere gamle arbejdsvogne end en moderne metro, men hvor har det bare charme. Jeg tog lidt rundt forskellige steder, før jeg sidst på eftermiddagen endte tilbage på mit hostel - og sad med benene oppe en times tid. Så var det tid til aftensmad, og jeg spiste ikke langt fra Vörösmarty Square, hvor et af byens julemarkeder allerede er åbnet. Det er hyggeligt, men shoppingmæssigt var det ikke det bedste marked. Hvis jeg vil give 45 kr. for et lille glas julemarmelade, så kan jeg ligeså godt købe det i Nyhavn. Men jeg fik dog en kop varm kakao at styrke mig på, og det er jo altid skønt. Jeg gik ned til floden og så over på det flot oplyste Buda Castle, der står i kontrast til de hjemløse der sover under broerne langs Donau floden. Hjemme på mit hostel faldt jeg i snak med Ulrike fra Tyskland, og vi fik udvekslet røverhistorier fra diverse rejser :-)

Mandag spiste jeg morgenmad på en nærliggende café, før jeg begav mig ud i byen. Jeg besøgte bla. Central Market Hall og fik kørt en del med sporvogn før jeg satte kursen mod Szechenyi termalbadet der ligger i en lille park i udkanten af centrum. Jeg havde hjemmefra booket min billet og det viste sig at være en god idé. Så slap man nemlig for at stå i kø, men kunne gå direkte ind og klæde om. Man får tildelt sit eget lille omklædningsrum, som man samtidigt kan bruge til opbevaring så længe man er der. Man kan også spare et par kroner og i stedet få et lille skab til opbevaring, men nogle gange skal man jo gå all-in! Der er tre udendørs bassiner og ca. 20 indendørs bade, med forskellige temperaturer, saltindhold osv. - og samlet var jeg der i ca. 4 timer, så det kan man vist roligt kalde god valuta for pengene :-)

Det var så småt ved at blive mørkt da jeg satte kursen tilbage mod centrum. Jeg så Budapest Eye - et pariserhjul der rent faktisk tidligere har stået i Paris - nemlig på Concorde-pladsen. Aftensmaden blev spist på Vapiano, og denne gang blev det til en pizza. Det bliver skønt når de snart åbner i København, også selvom de næppe kan servere en pizza og to sodavand til 68 kr. som de kan i Budapest. Efter en længere gåtur havnede jeg tilbage på mit hostel, og kom rimelig sent i seng.

Tirsdag morgen tog jeg lokaltoget op til Victor Vasarely Museet, som jeg havde fået anbefalet af Jette. Det viste sig at være en spændende oplevelse og et flot lille museum. Tilbage i byen tog jeg den lille funicular Budavári Sikló der fører én fra Donau floden op til Buda Castle. Her ligger en del forskellige museer og historiske bygninger, og jeg så bla. Matthias-kirken og Fiskerbastionen. Jeg spiste en sen frokost på en hyggelig café: Gullasch suppe og Apfelstrudel.

Jeg tog ned med kabelbanen og efter en sidste tur med sporvognen langs Donau, satte jeg kursen mod lufthavnen med M3 metroen og bus 200E. Jeg ankom kl. 18, og da jeg allerede var checket ind, gik turen gennem lufthavnen hurtigt. Hjemturen foregik med Ryanair, og jeg indrømmer det med det samme: Det er ikke noget jeg er stolt af! Jeg har INTET imod lavprisselskaber, og rejser gerne så billigt som muligt, men lige Ryanairs metoder er jeg bestemt ikke fan af. Men der var kun én anden måde at komme hjem på, og det var med SAS der kostede 1.200 kr. mod Ryanairs 130 kr. - så på det grundlag gav jeg køb på mine principper. Jeg har hørt meget dårligt om dem, men har ikke selv rejst med dem før. Det gik nu nemt og smertefrit, men jeg er temmelig skuffet over at min håndbaggage hverken blev målt eller vejet, når jeg nu havde gjort meget for at overholde deres regler. Turen hjem forløb uden problemer, så tirsdag aften kl. 21.30 landede jeg i Kastrup.

Kan man gøre en rejse og tilhørende oplevelser op i penge? 
Flybillet CPH-BUD med Norwegian = 199 kr.
Hostel Budapest Center (2 nætter) = 116 kr.
Szechenyi termalbad = 135 kr.
Transport (bus, tog, metro, sporvogn) = 100 kr.
Mad, drikke, museer, entréer m.m. = 520 kr.
Flybillet BUD-CPH med Ryanair = 130 kr.
Alt i alt = 1.200 kr.

Budapest er i hvert fald en by der giver fuld valuta for pengene! :-)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar