mandag den 2. marts 2009

Den lange hjemrejse...

Så var det blevet tid til den allersidste... og LANGE - tur hjem! :-)

Jeg blev hentet på Bohemia Central tirsdag morgen kl. 9, og shuttle bussen smed mig af i lufthavnen en times tid senere. Der er faktisk kun 7 km. til lufthavnen fra centrum af Cairns, men der var mange der skulle samles op forskellige steder...

Jeg havde frygtet at skulle bruge en del tid i lufthavnen på at finde ud af hvad jeg måtte kassere for at komme "ned" på 20 kg. bagage, men det gik faktisk meget nemt! Den første strækning skulle jeg flyve med Qantas' lavprisselskab 'JetStar', og de vejer ens håndbagage når man tjekker ind, så jeg vidste at jeg ikke "bare" kunne tage det med i håndbagagen - som jeg tidligere har gjort! Men det var slet ikke noget problem, for efter at have kasseret shorts, en t-shirt og nogle boxere på mit hostel, så vejede min rygsæk 19,8 kg. og håndbagagen præcis de tilladte 7 kg. (+ min bærbare).

Om bord på en Airbus A320 er der ikke specielt meget plads, og egentlig er flyet ikke egnet til en lang flyvning som fra Cairns til Singapore. Det løser man kreativt ved at lave en teknisk mellemlanding i Darwin, hvor man bli'r jaget ud af flyet, og 20 min. senere flyver man så videre i det samme fly. På den måde kan man så holde flyvningerne nede under 4 t. pr. strækning.

Egentlig skal jeg ikke brokke mig, for jeg havde 2 tomme sæder ved siden af mig, så jeg kunne sidde helt sidelæns op ad vinduet. JetStar er som sagt et lavprisselskab, så vil man have mad og drikke ombord - så koster det... og det er dyrt! MEN, som Qantas kunde på en såkaldt 'codeshare' flyvning, fik jeg (og 5-6 andre) serveret varm mad samt alle de drikkevarer vi ville have - gratis! Vel egentlig ok, da vi jo havde fået det gratis hvis det var Qantas selv der stod for flyvningen, så et eller andet sted har vi jo betalt for det. Det var også kun de "udvalgte" der fik en lille pakke med tæppe, pude og sovemaske - resten måtte bare undvære. Det er nu den 1. gang, jeg har oplevet sådan en opdelig mellem passagerer på 'monkey-class'...

I Singapore skulle jeg vente 5½ time, men det er ikke noget problem i så stor og fed en lufthavn! Der er gratis (og meget hurtigt) WiFi, så jeg fik snakket længe med både Anne og Robert. Kl. 23.59 lettede så Qantas flight QF31 mod Heathrow, London. Det var specielt for mig, for det var nemlig med det nye store "dobbeltdækker" fly - Airbus 380. Jeg har set og læst meget om dette fly, og da muligheden bød sig for at komme med det hjem, så tog jeg naturligvis den afgang. Flyet kan rumme op til 800 passagerer afhængigt af det enkelte flyselskabs konfiguration, men da Qantas' har valgt at udstyre deres fly med masser af suiter, 1. klasses - samt business sæder, så kan der "kun" være 450 personer ombord. Det betyder dog ikke, at der er mere plads på økonomi klassen en f.eks. Airbus 330, og der er mindre plads end f.eks. i Thai Airways' 747-400 til Bangkok.

Til gengæld er underholdningen helt i top - også nede på "monkey-class". Alle har sin egen 10,6" skærm der fylder næsten hele stoleryggen foran én. Adgang til ca. 1000 film - heriblandt samtlige Oscar-vindere de sidste 38 år! Derudover masser af tv-serier, musik og spil - og alt kan stoppes, startes og spoles i, præcis som man selv vil. Ikke noget med at sidde og vente på at en film starter forfra igen, eller man misser noget mens man er på toilettet. Bagerst i flyet er der en "hyggeafdeling" med 'tag-selv' sandwich, drikkevarer, frugt og slik. På et tidspunkt om natten var jeg på toilettet, og sneg mig op ad trappen til øverste etage. Der er godt nok noget mere plads og en hyggelig lounge hvor man kan sidde og slappe af. Jeg kunne dog ikke få mig selv til at tage billeder deroppe... midt om natten.

Du kan se meget mere om Qantas' A380 her : http://www.qantas.com.au/info/flying/A380/index

Efter ca. 14 timers flyvning landede vi i Heathrow kl. 06.25 - og jeg havde jo god tid, da mit British Airways fly til København først lettede kl. 09.40, ikke? Forkert! Heathrow er et mareridt at komme igennem. Sikkerhedstjek tog for evigt, og de konfiskerede den karton cigaretter jeg havde købt i Singapore, da man åbenbart ikke må medbringe toldfrit salg i håndbagagen, når man er i transit fra et 'ikke-EU' land. Den regel har jeg så bare aldrig hørt om!!! Der var selvfølgelig ikke tid til at jeg kunne nå og tjekke det ind sammen med min bagage, for først kl. 9 var jeg igennem hele det store cirkus. Det var altså endda uden at have været igennem immigrationen, da jeg jo trods alt er EU-borger... om jeg så vil det eller ej! :-)

Den sidste korte strækning fra London til København forløb uden de store dikke-darer, og der gik heller ikke lang tid før min rygsæk dukkede op! :-) Den havde jeg ikke set i mere end 1½ døgn, så jeg var glad for at se den kom hele vejen med hjem. I lufthavnen blev jeg modtaget af Clara, Emma, Anne, Carsten, Jette & Ulf - og senere kom Birgitte, Robert, Anders & AK til Glostrup. Første aftensmåltid var frikadeller, så der er bestemt også fordele ved at være hjemme igen... :-)